‘Bizim için zor olacak’ diye açıkladı: Türkiye’nin 375 milyar dolarlık sınavı
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Delegeler Toplantısı Antalya’da gerçekleştirildi. TİM Delegeler Toplantısı kapsamında sendika liderleri sunum yaparak 2028 yılında hedeflenen 375 milyar dolarlık ihracat için yapılacak çalışmalar ve bu kapsamda oluşturulan 40 projenin detaylarını anlattı.
TİM Başkanı Mustafa Gültepe, tüm Türkiye gibi ihracat ailesinin de Cumhuriyetin 100. yılına ulaşmanın haklı gururunu ve heyecanını hissettiğini belirterek, şunları söyledi: “Bu yıl aynı zamanda 30. kuruluş yıl dönümünü de kutluyoruz. Türkiye İhracatçılar Meclisi. İhracatçı bir aile olarak 30 yılda büyük işler başardık. Türkiye’nin kalkınmasında lokomotif rol oynadık.
İhracatımızı 30 yılda 15,3 milyar dolardan 254,2 milyar dolara çıkardık. 2022 yılında 90 milyar dolarlık hizmet ihracatıyla 345 milyar dolara ulaştık. Bu yıl mal ihracatında 255 milyar dolar, hizmet ihracatında ise 110 milyar dolara ulaşmayı hedefliyoruz. Küresel pazarlarda talep daralmasına ve ihracatçılarımızın fiyatları korumakta zorlanmasına rağmen hedefe ulaşmak için tüm kaynaklarımızı seferber ettik. İnşallah Cumhuriyetimizin 100. yılında ülkemize ve milletimize anlamlı bir plaket armağan edeceğiz. Bu ülkenin potansiyeline güveniyoruz. İkinci 100 yıla da bu özgüvenle başlarken, Türkiye’yi ihracatta ilk 10 ülke arasına sokma hedefini benimsedik. 12. Kalkınma Planı’nda 2028 yılı için öngörülen 375 milyar dolarlık ihracat hedefi bu süreçte ilk önemli sınavlarımızdan biri olacak. Önümüzdeki 5 yılı en iyi şekilde değerlendirerek 375 milyar dolar hedefine ulaşmak için var gücümüzle çalışacağız” dedi.
“RAKİP ÜLKELERE GÖRE PAHALI OLDUĞUMUZ İÇİN DAHA FAZLA REDDEDİYORUZ”
Mustafa Gültepe, Türkiye’nin kalkınması ve milletin refahı için daha çok üretip daha çok ihracat yapmaları gerektiğinin altını çizdi. Ekonomi yönetiminin ihracatı ön planda tutan uygulamalarından oldukça memnun olduklarını belirten Gültepe, sözlerini şöyle sürdürdü: “Fiyatları tutmakta zorlanmamız ve küresel durgunluk bu yıl ihracatta yavaşlamamıza neden oldu. Maalesef pazar kayıpları yaşadık. Özellikle emek yoğun şubeler büyük maliyet baskısıyla karşı karşıya kaldı. İlk 9 ayda 27 şubemizin 13’ünün ihracatında kayıp yaşadık. Talep daralması nedeniyle değerli pazarlarımızın ithalatında önemli düşüşler yaşandı. Ancak rakip ülkelere göre daha değerli kaldığımız için ihracatımızdaki daralma daha fazla. Ancak bırakın kaybetmeyi, yeni pazarlar bulmamız gerekiyor. Bu anlayışla TİM olarak hem ürün çeşitliliğimizi artırmak hem de yeni pazarlar bulmak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. “TİM ve ihracatçı birlikleri olarak Ticaret Bakanlığımızın desteğiyle 2023 yılını 148 ticaret heyeti, 53 alım heyeti, yani toplamda 200’ün üzerinde heyet ile tamamlayacağız.”
VOLKAN AĞAR: 20 BİNE YAKIN FİRMAYA 8 MİLYAR TL GÜÇLENDİRME SAĞLADIK
Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar ise konuşmasında, dünyada son yıllarda salgın hastalıklar, gıda ve enerji krizleri, iklim değişikliği gibi pek çok olumsuz gelişmenin yaşandığını söyledi. 6 Şubat’ta yaşanan depremlerin olumsuz durumu daha da derinleştirdiğini anlatan Ağar, şöyle konuştu: “Depremlerin ihracatta yarattığı kayıp 6 milyar doları aştı. Tüm bu olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisi 12 çeyrektir büyüyor. Bakanlığımız tüm kaynaklarıyla ihracatçılarımıza destek olmaya devam edecek. 2023 yılında mal ve hizmet ihracatı kapsamında 20 bine yakın firmaya 8 milyar TL değerinde destek sağladık. 2028 yılında mal ihracatımızı 375 milyar doların üzerine çıkarmayı bekliyoruz. “Ülkemizin küresel mal ihracatındaki payını yüzde 1,3’e, e-ihracatın toplam ihracattaki payını yüzde 10’a, yüksek ve orta mal ihracatının payını ise yüzde 10’a çıkaracağız.” -Yüksek teknolojili ürünlerin ihracatında yüzde 50’ye varıyor.”
Volkan Ağar, küresel ekonominin ana gündem konuları arasında yer alan yeşil ve dijital dönüşüm alanlarında hazırlıkların sürdüğünü belirterek, Türkiye’nin bu alanda örnek bir ülke olacağını sözlerine ekledi.